VMware şirketi 1998 senesinde California, Palo Alto da Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang, ve Edouard Bugnion tarafından kurulmuştur. Sanallaştırma konusunda her zaman ev kullanıcılarından, büyük ölçekli işletmelere kadar ilk akla gelen isim olmuştur.
Çevremdekilerden duyduğum, gördüğüm kadarıyla en yaygın kullanılan VMware ürünü Workstation… Genel olarak VMware Workstation ürünü ile anılıyor fakat sanallaştırma alanında aklınıza gelebilecek her şeye karşılık bir VMware ürünü bulunuyor diyebilirim.
Şimdi VMware ESX ve ESXi ürünleri nedir ne yapar bunlardan bahsedeyim.
ESX/ESXi sanallaştırma yazılımlarında ( Örn. Workstation ) alışık olduğumuz şeklin aksine, kullandığımız işletim sistemi üzerine kurulabilir bir sistem değildir. ESX ve ESXi linux tabanlı kendi başına bir işletim sistemidir.
ESX ile ESXi ürünleri arasında aynı yapıda çalışsalar da farklılıklar bulunuyor. ESXi ürünü ücretsizdir clone vs. gibi özellikler kısıtlanmıştır ve servis konsolu bulunmamaktadır bu yüzden third party uygulamalar (Örn. vRanger) çalışmamakta ve vCentera bağlanamamakta. Yine de bu haliyle de olsa küçük çaplı projeler ve demo ortamlar için yetip artacak düzeyde. Hatta bu özellikler bana yeter derseniz production networklerde bile kullanabilirsiniz. Ayrıca Dell gibi sunucu üreticileri ESXi versiyonunu embeeded olarak sunmakta.
ESX ise ücretli lisansla kullanılan başlıca High Availability, DRS gibi bir çok gelişmiş özelliğe sahip, ayrıca birden fazla ESX host sunucuyu vCenter ile tek bir ekrandan yönetilebiliyor.
Yalnız 4.0 versiyonu ile ESXi sürümüne de Agent lisansı uygulanabiliyor ve vCenter’a bağlanılabiliyor. Böylece ESXi host makinemiz de HA, DRS, Storage vMotion gibi özellikleri de kazandırmış oluyoruz.
( ESX ve lisanslanmış ESXi sunucular karışık şekilde bir vCentera bağlanılabilir ve yönetilebilir. )
Yapının kafanızda daha iyi canlanması adına bir örnekle özetleyeceğim.
Elimizde 8 çekirdekli 1 fiziksel CPU, 8 GB Ram, 1 TB HDD kaynaklarına sahip bir bilgisayar olduğunu varsayalım. Bu bilgisayara 8 adet birbirinden tamamen izole bir yapıda 1 vCPU, 1 GB RAM, 125 GB HDD kaynaklarına sahip makine oluşturabiliriz. ESX içerisinde ağ yapılandırması yapabilir, üzerindeki guest makinelerin ağ bağlantılarını da birbirlerinden izole şekle sokabiliriz.
Peki daha fazla sanal makine açamaz mıyız ? 9. makineyi açmak istersek ne olur ?
Tabiki açabiliriz. Ama toplam efektif kaynak kullanımını göz önünde bulundurmalıyız. Yukarıda belirtiğim özellikteki sunucu üzerinde 8 adet sanal makine çalışmasına rağmen kaynaklarının yarısından azı kadarını kullanıyorsa 16 adet 1 vCPU, 1 GB RAM, 125 GB HDD (Thin Provisioning) kaynaklarına sahip makine de oluşturabiliriz. Sınırları çok zorlamamak gerekir ama işin mantığını anlatabilmek açısından bu örneği verdim.
Buradaki mantık sanal makineler her ne kadar birbirinden izole bir yapı da da olsa bir sanal makinenin kullanmadığı CPU, RAM ve HDD kaynaklarını diğer sanal sunucular kullanabilmesidir. Bununla birlikte istersek bir sunucunun kaynaklarını sadece ona reserve edebilir diğer makinelerin kullanmasını da engelleyebiliriz.